Претражи овај блог

Spec. logoped

Spec. logoped
Nataša Labović

Основни подаци о мени

Моја слика
Završila sam Defektološki fakultet u Beogradu sa iznadprosečnim rezultatima; Specijalizirala sam na fakultetu političkih nauka, smer: socioterapija i rehabilitacija. Posedujem sertifikate raznih stručnih edukacija. Svirala sam violončelo u muzičkoj školi "Mokranjac",takodje i klavijature u bendovima 90tih godina. Završila sam jednogodišnji kurs za kozmetičara i u toj oblasti polagala državni ispit. Trenirala sam tenis i karate. Udata sam i imam dve divne ćerke. Anju i Niku. Radim u Domu Zdravlja.

понедељак, 8. фебруар 2010.

Zašto se neretko stvara otpor prema lečenju?

Jedan od uzroka jesu nerealna očekivanja od samog lečenja. Mi živimo u vremenu kada nam se uporno podgreva iluzija da za mnoge probleme ili bolesti postoje jednostavna i brza rešenja. Tako se, npr, reklamiraju lekovi koji uspešno leče gotovo sve – od impotencije do raka.
Zato je razumljivo da će prosečna osoba koja nam se obrati za pomoć očekivati da i za to postoji magičan lek – i da će potom biti razočarana kada čuje da takvog leka nema. Otpor proističe i zbog teškoća u prihvatanju da lečenje podrazumeva veoma aktivnu ulogu pacijenta i da je lečenje proces koji zahteva da mu se osoba u velikoj meri posveti stalno negujući motivaciju.

Primer sasvim drugacijeg pristupa u lečenju mucanja jeste i hipnoza, jer je u hipnozi uloga pacijenta pasivna, pacijent se uvodi u stanje unekoliko izmenjene svesti kada mu se daju sugestije da recimo neće vise mucati...bez obzira koliko se nekome ovakva tehnika čini atraktivnom, efekti takvih sugestija ne traju dugo, pa rezultati hipnoze u lečenju mucanja nisu zadovoljavajuće. Zaista, ima li smisla podvrgavati se hipnozi svaka tri ili četiri dana – u zavisnosti od toga koliko dugo traju efekti sugestije.
Mucanje čine i popratne vegetativne pojave:
- ubrzan puls
- crvenilo
- znojenje
- širenje zjenica
- treptanje očnih kapaka
- tikovi
- povećana napetost mišića usana, jezika ili lica.

Нема коментара:

Постави коментар